Our clients loved the original features that added character to their 100-year old farmhouse, so they were pleased to find a residential home builder in Numurkah that would incorporate recycled materials into a new energy-efficient home.

The couple from Strathmerton, about 50km north of Shepparton, realised it didn’t make sense to renovate their old weatherboard cottage. A combination of white ants, inadequate insulation and the wrong aspect convinced them to invest in a new sustainable home, positioned to take advantage of northerly sun.

Having put years of thinking into their home, they also knew a standard floor plan wouldn’t meet their needs. They were grateful to find Diverse Builders keen to embrace their unusual design ideas, and willing to offer advice to enhance their new home and make the build cost effective.

Energy efficient home designed for Goulburn Valley climate

Our clients new four-bedroom home meets the specific needs of their lifestyle and Goulburn Valley location. Having lived in a drafty house which didn’t take advantage of winter sunshine, they’re thoroughly enjoying the wood heater in their new home. The heater is nestled into a stunning chimney made of locally sourced stone, which enhances its thermal performance.

Energy bills are also kept in check by double glazed windows, eaves designed to block summer sun, and a hydronic heating which pumps water warmed by the wood heater to radiators throughout the home. Water pipes run through the walls, which are finished externally with polished concrete blocks and feature spotted gum shiplap cladding.

The family also enjoys an all-season outdoor entertaining room, complete with barbeque, which overlooks the pool. Depending on the time of year, it can be opened right up or kept insect-free thanks to removable screens.

During wetter months, any mess from work boots and raincoats is kept out of the house, thanks to a specially designed mudroom outside the laundry.

Materials recycled from Strathmerton farmhouse

The front face of the kitchen bench is finished with century-old pressed tin salvaged from the ceiling of their farmhouse. The ornate metal panels were sandblasted and painted glossy black, adding character which is enjoyed from the open-plan living room.

Red-gum timber from the old home’s frame has also been recycled with great effect. It lends warmth, character and a lovely story to the home’s hand-crafted front door and other joinery including bathroom cabinets.

Floor plan balances family time and privacy

Diverse Builders helped our clients achieve a cost-effective floor plan which balances the need for peace and privacy, and time with family. The four-bedroom home has two indoor living areas, including a rumpus room which is adjacent to the children’s bedrooms.

A long island bench makes the kitchen super-sociable and the perfect place to help with homework. The central open-plan living area is adjacent to a large study, ensuring children are not isolated when on computers.

Our clients master bedroom has a private generously sized ensuite, sparkling with natural light, ensuring a comfortable shower and making it easy to clean.

Quality build achieves Regional Building Award

Diverse Builders’ attention to detail throughout the building was recognised in 2014 with a Master Builders Regional Building Awards. The house, built with a number of specialty trades, took out the Best Custom Home in their category.